26 Mart 2016 Cumartesi

Oklava ile ilk sınavım "lahmacun"

Son yıllarda ortaya çıkan sağlıklı ve doğal beslenebilme zorluğu, hepimizin ortak endişesi halini aldı. Doğal ve sağlıklı ürün demek, hormonsuz, GDO'suz ve katkı maddesiz ürün demek olduğuna göre, bildiğimiz ve bilmediğimiz ve görmezden geldiğimiz bir sürü sebeplerden ötürü sağlıklı besin tüketebilmek için özel bir çaba sarf etmek zorunda kalıyoruz. 
Görsellik, medya, reklam ağının genişlemesi, yoğun ve hızlı yaşam şartları gibi pek çok sebepten hazır gıdalara yöneliyorken, çocuklarımızı "sağlıklı beslemek" için ayrı bir çaba göstermemiz gerekiyor. 

Doğal besinler yada doğal beslenme konulu bir yazı yazacakmışım gibi bir giriş yaptıktan sonra, kızımın çok sevdiği lahmacunu evde yapma deneyimime geçecek olmam, gecenin bu saatinde normal olsa gerek :) "Lahmacunu sevmiyorum" diyecek olan kişi sayısı eminim çok azdır, kızımın da favori yemeklerinden. Fakat, yedikten sonra bazen bağırsaklarda gereğinden fazla hareket olması; etin sağlıklı koşullarda nakil olup olmadığı, içine konulan maydanoz vs. gibi gıdaların ne kadar temiz olduğu, iç malzemesinin ne kadar süredir beklediği, salçasının güvenilirliği vs.. gibi konuları aklıma getiriyordu. 

Şu zamana kadar," fast food yemesinden iyidir" diye düşünerek yedirdiğim lahmacunu evde yapma fikri çok cazip geldi. Öyle "içini ben hazırlayayım fırına vereyim" gibi bir şansım da yok, çünkü muhitte pişirmeyi kabul eden fırın bulamıyorum. Hamur işiyle uğraşmayı sevmediğimden, evde hiç hamur mayalamamış, hiç hamur açmamış bir annenin "anormal şekilli" lahmacunlarını yapmış bulunmaktayım. Şekil bozukluğundan kaynaklı, bağırsaklar yada mideler bozulmadığına göre bir sıkıntı olmasa gerek :) 

Hamuru için aşağıdaki ölçüler verilmiş. Ama mayalı hamur konusunda benim gibi tecrübesiz değilseniz daha fazla adet lahmacun çıkartmak için kendi ölçünüzü kullanabilir (aynı şekilde iç harcını da artırmayı unutmayın) yada bardakta mayalayıp sonradan un eklemek suretiyle de hamuru yapabilirsiniz -bir bilene sorun, ama bana değil-  :)
- 300 gr un,
- 1 çay kaşığı tuz
- 7 gr kuru maya
- 200 ml ılık su karıştırıp dinlenmeye bırakın. 
Lahmacun içi:
- 200 gr kıyma
- 1 adet rendelenmiş kuru soğan 
- 1 yemek kaşığı biber salcası
- Yarım bardak domates püresi (rendesi) 
- Maydanoz
- 1 diş sarımsak
- Tuz 
- Karabiber
- 2 yemek kaşığı su  

Gerisini zaten biliyorsunuz, tecrübeli ellerde :) yuvarlak olarak açılmış hamurun içine harcını koyup, yağlı kağıt üzerinde tepsiyle fırına. 220 Derecelik fırında 7-8 dk. 
Kızımın söylediğine göre dışarıda yediklerinden daha güzel olmuş, hem evde yapmak daha eğlenceliymiş... Tabi benim oklava ile sınavımı görmedi çocuk :) Görsellerim, size iyi örnek olmasa da eklemekte sakınca görmüyorum. Unutmadan, ilk partide iç harcını az koymuşum, pişince fark ediliyor. Siz bol koyun, afiyet olsun...  










 

2 yorum:

  1. Evde lahmacun başlığını görünce Libya günlerim aklıma geldi. Bende evde yapmıştım ne zahmetli olmuştu o ufak fırında o kadar lahmacunu pisirmek. Ama degmişti😉 eminim seninkilerde çok lezzetli olmuştur Aslıcım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler canım,sana yetişmeye çalışıyorum diyelim :)

    YanıtlaSil